Anestesiologi og gjenopplivning

For flere tjenester : vithas.es

Hva er det?

Anestesiologi er den medisinske spesialiteten dedikert til oppmerksomhet og spesiell omsorg for pasienter under kirurgiske inngrep eller andre prosesser som kan være ubehagelige eller smertefulle (endoskopi, intervensjonsradiologi, etc.). På samme måte har den ansvaret for behandlingen av akutte eller kroniske ikke-kirurgiske smerter. 

Preanestesikonsultasjonen utføres før ethvert kirurgisk inngrep eller prosess der en bedøvelse er nødvendig. I den foretar anestesilegen en undersøkelse og klinisk anamnese på bakgrunnen av sykdommer pasienten lider av, og de komplementære testene som tidligere er etterspurt gjennomgås. 

En grunnleggende preoperativ består av en fullstendig analyse og eventuelt et elektrokardiogram og et røntgenbilde av thorax. Hos personer med luftveis- eller hjerteproblemer kan det være nødvendig å gjennomføre ytterligere tester (spirometri, ekkokardiogram og allergitester). 

I konsultasjonen rapporteres det hvilken type anestesi som er påført hver pasient, samt tidligere instruksjoner (faste, premedisinering, etc.) og informert samtykke signeres. 

Hvilke pasienter er det rettet mot?

 

Anestesiologi bidrar til pleie av pasienter, i alle aldre, som trenger anestesistøtte for ulike diagnostiske eller kirurgiske inngrep.

Hoveddiagnosemidler og teknologier

 
  • Ultralyd 

  • Anestesimaskiner 

  • Intraoperativ overvåking: elektrokardiografi, pulsoksymeter, kapnograf, BIS, etc.  

  • Luftveismateriale: laryngoskop, fiberoptisk bronkoskop, etc.  

Hovedbehandlinger

 
  • Preanestetisk besøk 

  • Generell anestesi 

  • Sedasjon 

  • Regional anestesi: sentralnerveblokker (epidural, intradural), perifere nerveblokker (stamme, terminale nerver, etc.) 

  • Postoperativ behandling 

Kompetanseområder

 

Det er forskjellige virkeområder innen anestesiologi:

  • Preoperativ evaluering: Hensikten er å finne ut pasientens komorbiditeter, stratifisere risikoen og justere behandlingene for å sikre at pasienten kommer i de beste fysiologiske forholdene for intervensjonen 

  • Anestesi utenfor operasjonsstuen: I radiologitjenester, endoskopi, etc.  

  • Anestesi innen de ulike kirurgiske spesialitetene: generell kirurgi, traume- og ortopedisk kirurgi, gynekologi, otorhinolaryngologi, oftalmologi, urologi, pediatrisk kirurgi, hjertekirurgi, karkirurgi, thoraxkirurgi, nevrokirurgi, kjeve- og tannkirurgi, obstetriske anestesi/bronkoskopier 

Hvorfor må du komme til vår konsultasjon?

 

Alle pasienter som skal gjennom diagnostiske eller terapeutiske prosedyrer som krever narkose/sedasjon skal vurderes av våre profesjonelle anestesileger i pre-anestesikonsultasjonen. 

Gjennom en rekke spørsmål, utforskning og komplementære tester forsøkes det å vurdere pasienten for å klassifisere risikoen ved anestesiprosedyren. 

Du er grundig informert om de forskjellige anestesiteknikkene som kan brukes, og angir nytte/risiko-forholdet for hver av dem. 

Behovet for å stoppe/modifisere en planlagt kronisk behandling, så vel som timene med faste før operasjonen. 

FAQ

  • Det er 3 hovedtyper av anestesi: lokal, regional og generell. Den første krever ikke at pasienten sover, siden bare en liten del av kroppen er bedøvet. Det regionale lar også pasienten være våken, men et større område er bedøvet enn i forrige tilfelle; og til slutt generell anestesi, som påvirker hele kroppen og etterlater pasienten bevisstløs, uten å føle smerte.

  • Ja, det er trygt. Men som med enhver medisinsk prosedyre, kan anestesi ha bivirkninger, for eksempel kvalme.

    For å bidra til å sikre pasientsikkerheten når du mottar anestesi, vil legen din lede deg gjennom hele prosedyren, kontinuerlig overvåke hver hovedfunksjon i kroppen og justere bedøvelsen etter behov.

  • Kommunikasjon med anestesilege er viktig før en prosedyre som krever anestesi. Anestesilegen vil rådføre seg med deg før den planlagte operasjonen eller før prosedyren starter. Under denne konsultasjonen vil de gjennomgå din bakgrunn, analysene dine og eventuelle spørsmål du måtte ha.

    Det er nødvendig at du informerer legen om din generelle helsetilstand, hvis du har noen allergier, hvis du har vært operert tidligere, hvis du har hatt problemer som følge av anestesi, hvis du tar medisiner, hvis du har problemer med tale eller hørsel eller hvis det er en mulighet for at du er gravid.

  • Tiden det tar å gjenvinne bevissthet etter anestesi avhenger hovedsakelig av varigheten og typen anestesimidler som har blitt brukt, og begge faktorene er i sin tur varierende avhengig av typen intervensjon som er utført/praktisert.

    Når du våkner, vil du være på samme operasjonsstue - med anestesilege - eller på oppvåkningsrommet, tatt hånd om av et spesialisert sykepleieteam under tilsyn av en annen anestesilege.